Presidententalet 1995

av Ewert Ljusberg

Härliga härjedalingar.
Sagolika samer.
Ljuva jämtar.
Underbara ravundingar.
Trivsama trönder.
Beundransvärda bosnier.
Insiktsfulla invandrare.
Alla humanismens söner och döttrar.
Och: Unionsmedborgare!
Europeiska Unionen är sedan 1 januari en del av Republiken Jamtland. Vi ifrågasatte denna fusion, en fusion väldigare än vad någon mejeridirektör vågat drömma om, vilket säger en hel del. Men istället för att vältra oss i bitterhet-detta för republikens okända sinnestillstånd-gratulerar vi unionen. Viket kap! Ni fick Jamtland på köpet när Sverige anslöts. Det är som att handla en påse chips och få en riktig Porsche på köpet.
Har bankräntorna fallit? Har kronan blivit mer värd? Har ekonomin blivit bättre? Har vi fått bukt med arbetslösheten?
Nej kära landsmän, men vi har fått större jordgubbar! EU:s mätkarlar och normövervakare, ser till att inga lilleputtar hamnar i jordgubbskartongerna. Det var det vi sa hela tiden, vi i Republiken. Europeiska Unionen är ett projekt för storgubbarna. Vi säger aldrig: "Vad var det vi sa?". Det passar inte vårt jamtska, storsinta sinnelag. Vi ska göra vad vi förmår för att rädda det som räddas kan.
Vi har redan skickat vår nuvarande djurvårdsminister, Margareta Winberg, som vår stigfinnare och vårt hemliga vapen till eurokraterna. Hennes kamp för svinen bör för övrigt speciellt tilltala president Chirac. Frankrike ska spränga atombomber i Polynesien. President Chirac, denna storpolitikens Kalle Ankafigur, borde ha sitt tjänsterum ute på Euro-Disney, detta kulturens Tjernobyl. Nu bojkottar vi franska varor. Vin , bilar och resor. Inte en franc till Frankrike. Kvack Kvack Jacques Chirac. Kvack Kvack Jacques Chirac. Alla som röstar för att president Chirac ska förklaras icke önskvärd i Republiken sträcker upp ett långfinger i luften. Kvack you, Jacques.
Jag har också en vädjan till Sveriges statsminister. Stoppa den Bildtska tradissionen att bomba minkarna i Stockholms skärgård! Låt oss leva i harmoni med djur och natur. En jamt ser inga spöken i garderoben. Vi vill gratulera lillebror Sverige till de 350 åren av utsugning. Hoppas du ätit dig mätt så att du spricker. OS år 2006 kommer att hamna i Östersund.

OS OS jamt och ständigt!

Om ålderdomen ger vishet kommer IOK-delegaterna helt visst att nästa gång placera spelen här. För att unkerstryka att vi inte är nedslagna av att Salt Lake City vann, har Republikens regering beslutat att också söka Wimbledon, Giro d´italia samt Safarirallyt.

Jamtland, Jamtland, jämt och ständigt.

Om inte Frankrike mognar till besinning tar vi baske mig över Öppna Franska mästerskapen också. Det jamtska adelsmärket, livskvalitet, har nu fått ett internationellt genombrott. Det gläder oss när färska undersökningar visar att jamtarnas rakryggade hållning och krav på hederlighet har inspirerat och eldat svenska folket till att börja säga ifrån. Bra rutit! Bojkotta franska varor! Ställ krav på bankerna! Stick hål på fallskärmarna och pösande mänskliga spärrballonger!
Sveriges statsminister fick under året besök av mig. Det var tretti år sedan förra gången. Ingen kan hävda att det är vi som sliter ut mattorna i maktens korridorer. Ingen kan hävda att vi är tjatiga och gnäller i onödan. Men när storsvenskens blinda jakt på framsteg och utväckling leder till avveckling och avverkning av hela landet för mitt stolta folk, då förbanne mig är det nog!
Vad är en storsvensk?
Under det år som gått har vi fått se ett utmärkt exempel. Jag syftar på den cyniske exploatör som köpt upp flera jamtländska skogsfastigheter mot ett icke infriat löfte att bosätta sig här och sedan kalhuggit allt som ger pengar. Medan andra försöker vårda jorden åt kommande släkten far exploatörerna fram som om vi är de sista generationerna på jorden. Man talar ibland om skogens skadeinsekter. Men, kära medborgare, den snyltbagge som uppenbarat sig på våra breddgrader, som gå på två ben, saknar samvete och bara tänker på trädkronor, är den värsta av alla parasiter. De skall bekämpas, dessa snyltbaggar, och vi måste tvinga politikerna att sätta stopp för en framfart som skadar kulturbygder och åsamkar naturen stora skador. Sätt en elektonisk fotboja på snyltbaggen och tvinga honom att bo i tält på en renrakad torrmosse. Vare han härmed förklarad för var mans niding, liksom alla av hans sort. Krossa snyltbaggarna i jamtskogen!
Är vår inställning till storsvensken bara ett lillebrorskomplex? Mot bakgrund av det exempel jag nyss nämde förstår väl alla att vi snarare betraktar honom som en bortkämd lillebror, sladdbarnet som är vant att få allt han pekar på och är uppfostrat i den olyckliga slit- och slängpedagogiken. Därför måste vi jamtar med syskonkärlek varligt föra in vår lillebror på den rätta vägen i framtiden. Han behöver sannerligen tas i örat ofta, snorhuveln!
Här är det lämpligt att än en gång noga inpränta och poängtera att begreppet jamt är ett lycksaligt själsligt tillstånd, oavsett var man är född och bor. Jamt är man i hjärtat. Man är besjälad av en stark frihetslidelse och en omutlig kampvilja mot storsvenskheten. Sven Heurgren, barnfödd i södern, var en riktig jamt. Han slog näven i bordet, talade tydligt och svassade aldrig för makten. Nu har vi fått en ny landshövding, jamtlandstösen Kristina Pässon. Hon får, på grund av sin eufori, med tvekan bli vår inrikesminister på tillväxt. Det känns trots allt hoppfullt att få en kvinna på posten. Vi behöver mer omtanke och vidsynthet.
Övriga nya ministrar i Republikens regering: Strömsundssonen Kjell-Albin Abrahamsson, Utrikesminister, Frösösonen Malcolm Dixelius, Dixielandsminister, Östersundsdottern Emma Warg, Rovdjursminister.
Från broderfolken i norr kallar jag även Ronny Eriksson, som ideologisk bärsärk. Till våra vedersakare vill jag säga: Ni trodde kanske att nederlagen i OS- och EU-omröstningarna skulle knäcka oss. Men icke! Motgång stärker och föder framgång för det folk som lärt sig att kämpa. Vi betraktar oss inte som värnlösa offer. Har vi klarat oss så här långt är vi sannerligen i stället hjältar. Vi är hjältar allihop! Jag blir rörd när jag ser denna strålande samling av hjältar. Jag blir stolt och glad när jag skådar denna makalösa natur.
Makalös natur. Makalöst folk. Makalös framtid. Utan Jamtland stannar Sverige!

Leve Jamtland! Leve Republiken!