Presidententalet 1997

av Ewert Ljusberg

Ljuva jamtar.
Härliga härjedalingar.
Romantiska ravundingar.
ÅÅÅÅ---ååångermanlänningar i den norra enklaven.
Stolta samer.
Tursamma trönder.
Inspirerande invandrare.
Hemkära hemvändare
Alla ni som är jamtar i själen.
Ooooooiiiiiiii.
Ifjol kom presidenten på en elefant. Jag kommer med vargen.
Presidenten soldansar i Frankrike. Det gör han rätt i. Soldansen utvecklar mannens själsliv. Nu hoppas vår president att andra presidenter, som Jeltsin och Clinton och kvackkvack Chirac ska ta efter.
Nästa sommar hoppas jag att alla karlar åker på soldans så kan ni hinna ikapp oss kvinnor — åtminstone en bit.
Och vi kvinnor går samman och slår följe med vargen. Syster, ta fram vargkvinnan i dig. Bejaka din naturliga aggressivitet.

Jamtland, Jamtland, jämt o standut!

Jamtland, Jamtland, jämt o standut!

Den tid är förbi då vi Republikaner smyger i undervegetationen. Nu stiger vi alla i Jamtland upp och tjuter så det hörs: inte bara över denna sagolika republik.
Låt våra tjut höras till Rosenbad och riksdagen, till Bryssel och Strasbourg, överallt där maktens män sitter och rullar sina slipsar och kliar sig på pungen.
Alla de beslutsfattare som monterar ner välfärden och som är njugga mot glesbygden ska höra hur våra vargkäftar klapprar bakom deras lilla rockskjört och nafsar tag i deras lilla russinrumpa. Det är 880 dagar kvar till sekelskiftet. Vi ska se till att det blir 880 dagar då Jamtland hörs.

Jamtland, Jamtland, jämt o standut!

Jamtland, Jamtland, jämt o standut!

Vad har då timat i Republiken sedan vi sist möttes på denna plats, själva hjärtat i Republiken?
Utflyttningen från länet fortsätter. Förr dikade man ut myrar, nu dikas hela landsdelar ut. Jamtland dräneras på människor och pengar. Som motvikt mot denna dränering är det kanske läge att bygga en kanal till framtidslandet Norge, Jämtlands vänland i väst?
Ska framtiden ta tåget och flyttbilen härifrån? Nej, Republikaner, vässa vargklorna mot organisationskonsulter och centeralbyråkrater som vill avfolka vår Republik.
Vi jamtar kräver inga favörer. Vi jamtar kräver bara vår rätt. Sluta att behandla Jamtland som en bananrepublik, som en leverantör av hemslöjdskuriosa, naturrikedomar och vackra flickor.
Framtiden står inte skriven i stjärnorna. Den formas av våra önskningar och vårt engagemang. Vårat gemensamma jävlaranamma!

Jamtland, Jamtland, jämt o standut!

Jamtland, Jamtland, jämt o standut!

Stoppa exporten av statliga myndigheter från Jamtland. Exportförbud nu! Staten kan inte mana de privata att ta ansvar och sedan leda uttåget från Republiken!
Att rycka upp Skosvårdsstyrelsen med rötterna och omplantera verksamheten i ett annat län var skamligt, skamligt, skamligt. Fattar ni inte ett barr, skogspolitiker?
Nästa verksamhet till slaktbänken: Slakteriet. I en tid då lokalt producerade livsmedel sägs vara framtiden satsar slakteriägarna på centralisering och lokalisering utanför länet. Beslutet är så dumt att man undrar om styrelsen har återanvänt grishjärnorna.
Ett godståg med kemikalier spårade ur i Kälarne och hela bygden fick utrymmas. Vi lever i en Republik med underskön natur. Jämtland får inte bli en transitsträcka för gifttransporter. Är det viktigare att källsortera gamla mjölkpaket än att sortera bort transporter som hotar livet och framtiden?
Oooooiiiii.
Vi kräver: bort med betalautomaten vid Rödöbron. Vi jamtar är stolta över att ha landets enda riktiga sjöodjur men vi skäms över att ha landets enda betalbro. Vi kräver nolltaxa på Rödöbron, alltså samma taxa som över Västerbron i Stockholm och Alnöbron i Sundsvall.
Ooooiiiii.
Satsa på Atlantbanan. Vi har vargspårare - ooooooiiiiii - men behöver järnvägsspåre.
Kunskap är makt. I Jamtland har fler kvinnor än män högskoleutbildning. Karlar, släpp skoterhandtaget och sök till Mitthögskolan. Okunniga karlar stoppar utvecklingen. Jamtland behöver ett folk som inte kan manipuleras av storsvensken.
Utbildningsminister Ta(h)m: Slå till! Ombilda Mitthögskolan till ett Universitet. Och vi vill ha ett Universitet som bildar och utbildar på bredden och djupet. Mittuniversitetet får inte bli en oansenlig bygdefilial som producerar drösvis med experter på fjällbjörkens barkstruktur eller myskoxens luktsinne eller sittvinkeln på en 87 hästars Yamaha. Jaja.
Vi önskar Stockholm Lycka till i kampen för OS. Vi gratulerar dem till stödet från alla de surollar och gnällnissar och trendputtar som dömde ut Östersunds och Åres ansökningar som tönt. Maktetablissemangen håller samman. Men vänta ni...en dag ska den olympiska elden lysa över detta torg, som nu befolkas av så många ljushuvuden.

Jamtland, Jamtland, jämt o standut!

Jamtland, Jamtland, jämt o standut!

Det blir inga euron i kam-foren. Och bra är det. Valutaunionen EMU stärker inte ekonomin, den devalverar demokratin.
EMU - bu, bu, bu.
EMU - bu, bu, bu.
Den som som åker till doktorn i busslöst land betalar lika mycket i bensinskatt per liter som den som glider från börshuset till Danderyd i sin Jagga. Det är skandal. För helvete - har ni inget i tankarna, trafikpolitiker. Det är ju fråga om en mental soppatorsk.

Jamtland, Jamtland, jämt o standut!

Jamtland, Jamtland, jämt o standut!

Många som burit framtiden på sina axlar, som blivit böjda och krokiga, får inte den vård och omtanke de har rätt till. Många, framför allt kvinnor, har blivit överflödiga i det nya vårdmaskineriet.
Det är inte antalet Mercor per tusen invånare som avgör livskvaliteten. Ett samhälle som inte ger barnen en god start, de unga en bra utbildning och de gamla en trygghet på ålderns höst, det är ett fattigt samhälle!
Detta är min vision: den goda vården och omsorgen i denna bygd ska bli lika känd som Storsjöodjuret.
Om Ramlösapimplande paneldebattörer kunde lösa problem, då skulle det vara lika få problem i Jamtland som det är noshörningar i Helags.

Jamtland behöver ett eget handlingskraftigt länsparlament, ett Jamtamot. Det behövs mer handling och mindre snack.

Allan Edwall är död. Den jamtska själens förnämlige, underfundige uttolkare är borta.
Tack, n´Allan. Fan va bra du va!
Klipska kvinnor och kloka karlar. Vi lever fortfarande i ett ojämlikt samhälle. Kvinnorna arbetar mest med får bara tio procent av jordens samlade lönesumma. Kvinnorna äger bara 1 procent av världens samlade förmögenhet.
Kvinnor och män: Låt oss utvecklas till hela människor, bortom förlegade könsroller. Likheterna mellan oss är större än olikheterna.
Tillsammans har vi har fått en stor uppgift: att under en tid vårda denna del av jorden till kommande generationer. Låt oss göra det.

FN gör en lista över områden som betraktas som särskilt skyddsvärda. Republikens tjänsteförrättande president placerar hela republiken på den listan, hela Republiken och alla republikaner.

Jamtland, Jamtland, jämt o standut!

Jamtland, Jamtland, jämt o standut!

Vårda vårt Jämtland. Vårda ditt liv och andras liv.
Det är 880 dagar kvar till år 2000 - det ska bli en stor era för denna republik och för alla de humanistiska värden som vi står för.
Jag är vargkvinnan. Hon som ser till att flocken överlever. Som bär den positiva livskraften. Som inte ser problemen, bara möjligheterna. Tillsammans har vi en kraft som förmår att ändra världen.

LEVE REPUBLIKEN!
LEVE JAMTLAND!