Stenvalvsbroar i Åre kommun

av Bo Oscarsson

Denna artikel har tidigare publicerats i Åre kommuns kultur- och fritidsguide 1992, s.35, och får kopieras för privat läsning och icke-vinstbringande spridning inom den egna kamratkretsen (ett av syftena med att lägga ut artikeln), men får ej utan författarens medgivande genomgå allmän spridning via andra media än Jamtamots hemsida, oavsett om spridningen är vinstbringande eller ej. Senaste uppdatering: 1999-05-18

Under 1991 har stenvalvsbroarna längs Skalstuguvägen inventerats. Efter nuvarande vägen kan man, om man är uppmärksam, se 7 valvbroar. Men det finns betydligt fler bevarade. När Karl- Johansvägen [1] byggdes för fordonstrafik på 1800-talets första halvdel, satsade man även på att få hållbara stenbroar. Och nog kan man tala om hållbarhet, för i dag ungefär 150 år senare håller broarna för tung trafik,som långtradare och fullastade timmerbilar. Sex av dessa gamla broar ingår nämligen nuvarande vägen! Sammanlagt finns i dag inte mindre än 21 stenvalvsbroar bevarade på svenska sidan och på norska delen ner till Sul finns minst 6. Lägger man till de två som rivits i Sta och ovanför Bodsjöbränna, får man 29 stenvalvsbroar på denna förhållandevis korta vägsträcka.

Övriga hittils registrerade stenvalvsbroar är Slagsån i Undersåker, Uppland i Mörsil, Krok i Kall (meddelad av Alf Nygaard), Nordhallen i Åre och ovan avbildade bron i Ängena. Dessutom finns, utom vägbroar; SJ-bron i Slagsån, Bergbaneviadukten i Åre och en privat gångbro i Handöl.

Genom den hittills genomförda inventeringen kan vi konstatera att Åre kommun är "bäst" på valvbroar i Jämtland! Och vi ligger säkert bra till bland Sveriges kommuner totalt.

Finns det ännu fler stenvalvsbroar? Meddela i så fall undertecknad så att vi får en komplett översikt för Åre kommun!

Här ska en bild läggas

Bildtext: Den senast registrerade stenvalvsbron i Ängarna, Åre, meddelad av Märta Danielsson. Bron ligger nedanför järnvägen och är känd av få.  (Foto: Bo Oscarsson)

Referenser och fotnoter

[1] Karl-Johansvägen är det gamla namnet på vägen mellan Sta i Duved och Sul i Norge. Vägen Sta – norska gränsen kallas i dag för Skalstuguvägen.