Ärterbröd

av Bo Oscarsson

Denna artikel skrevs 1997 och får kopieras för privat läsning och icke-vinstbringande spridning inom den egna kamratkretsen (ett av syftena med att lägga ut artikeln), men får ej utan författarens medgivande genomgå allmän spridning via andra media än Jamtamots hemsida, oavsett om spridningen är vinstbringande eller ej. Senaste uppdatering: 1998-01-21

Det enda i matväg som är helt unikt här i Jamtland är ärterbröd. För den som inte vet vad det är, så är det tunnbröd bakat med ärtmjöl. Det var när jag läste etnologi i Uppsala som jag fick lära mig det på en föreläsning. Amanuensen som ledde föreläsningen var skåning och sade då i sammanhanget att ärterbrödet funnits fram till slutet av 1800-talet. Då kunde jag inte vara tyst, utan sa att det fanns fortfarande och om han inte trodde mig så kunde han komma hem till mig i Flogsta för där hade jag ett paket i skafferiet. Det här var strax efter jullovet och jag hade fått med mig ett paket från Jamtland.

Det kanske inte är många yngre jamtar som känner till ärterbrödet, men desto hellre bör vi uppmana alla att ta till vara detta unika kulturarv. Vill man bjuda någon besökare på något absolut genuint jamtskt, ja då ska man servera ärterbröd! Det äts lämpligen med skivor av rökt fläsk som pålägg.

Det är kult för jamtar att äta ärterbröd!